Zelená vňať po celý rok

Zeler je dvojročná rastlina, v prvom roku vytvára koreň (buľvu) a bohatú ružicu listov, v druhom roku vyrastá do výšky a vytvára semená. Obidva kultivary, zeler listový (Zeler voňavý listový – Apium graveolens L. var.secalinum ALEF.) i stopkový (Zeler voňavý stopkový – Apium graveolens L.var. dulce  (MILL.) PERS.) nevytvárajú buľvu, ale mohutnú ružicu listov, prípadne majú zhrubnutú listovú stopku. Dosahujú výšku až 60 cm. Všetky druhy zeleru pestujeme z priesad. Sejeme už vo februári, pretože semeno klíči pomerne pomaly. Rastlinkám pri presádzaní skracujeme korienky a von ich vysádzame v priebehu mája. Vyžadujú pôdu bohatú na živiny. Listy aj stopky zberáme až do príchodu prvých mrazov. Na rozdiel od buľvového zeleru listový má drobný koreň. Výhodou je, že rastliny aj s koreňovým balom môžeme uložiť do piesku a podľa potreby rýchliť v domácnosti za oknom v čase, keď nie je k dispozícii iná čerstvá zelenina. Pri presadení do skleníka alebo pareniska máme zelenú vňať na konzumáciu po celý rok.

Proti prekysleniu organizmu

Zo všetkých mrkvovitých druhov zeleniny najbohatší na vitamíny je zeler stopkový. Listy obsahujú asi 10 krát viac vitamínu C ako má zeler buľvový, prítomný je aj karotén, vitamíny skupiny B, PP a U, éterické oleje, množstvo minerálnych látok, pektín, cukry a iné účinné látky. Veľmi dôležitý je obsah vitamínu U, ktorý priaznivo vplýva na liečenie žalúdočných vredov. Éterické oleje zase priaznivo vplývajú na činnosť obličiek a vylučovanie tráviacich štiav. Pozoruhodný je obsah vápnika, železa a draslíka, čím sa zeler radí k vysoko zásadotvorným zeleninám s využitím pri prekyslení organizmu, dne a reumatických ochoreniach. Posledné výskumy dokazujú možnosť využitia zeleru pri úprave hormónového systému, liečení migrény, ekzémov, osteoporózy a nespavosti. Zeler a jeho šťava sú veľmi prospešné ako potravinový doplnok pre diabetikov. Pre tehotné ženy sa používanie vo väčšom množstve neodporúča, keďže silica obsahuje látky, ktoré by mohli predčasne vyvolať sťahy maternice.

Zdravé šťavy a zelené smoothie

Pri dne a niektorých formách reumatizmu dobre pôsobí konzumácia okolo 0,5 l zelerovej a mrkvovej šťavy v pomere 1:1, doplnené 0,5 l zeleným nápojom. Tento si môžeme pripraviť z akejkoľvek zelenej vňate (hrsť lístkov ďateliny, malá hrsť lístkov púpavy, veľká hrsť žihľavových lístkov, môžeme doplniť troškou lístkov alchemilky, myšieho chvostíka a pod.). Umyté vňate rozmixujeme v 0,5 l vody, necháme asi 1 hodinu vylúhovať a precedíme cez plátno. Po precedení doplníme ešte vodu do 1 litra. Tieto šťavy pomôžu vyplatiť z organizmu kyselinu močovú a pomáhajú udržať acidobázickú rovnováhu. Diabetikom pripomíname, že 100%-nú mrkvovú šťavu si treba započítať do počtu SJ v jedle. 250 g zodpovedá 1,5 SJ a môžeme predpokladať, že odpoveď na glykémii bude vyššia o cca 3 mmol/l”.

Surový je najúčinnejší

Vzhľadom na profylaktické a liečivé účinky by zeler listový nemal chýbať ani v jednej kuchyni. Najúčinnejšia je jeho konzumácia v surovom stave. Z posekanej vňate môžeme pripravovať rôzne šaláty alebo smoothies. Po usušení si svoju arómu zachováva kratší čas ako napríklad petržlenová vňať.

ZDRAVÉ NOVINKY
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Pripojte sa do nášho zoznamu a nenechajte si újsť tipy, recepty a články zo sveta Zelených Smoothies. Zdravé telo a pekná postava vám určite za to stoja.
Vaše osobné údaje sú nami považované za prísne dôverné a nebudú poskytnuté žiadnej tretej strane. Nemáme radi SPAM.

Pin It on Pinterest