Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/5/1/51606205-8bda-4932-819b-fbdda5358d77/zelenesmoothie.sk/web/wp-config.php on line 43

Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/5/1/51606205-8bda-4932-819b-fbdda5358d77/zelenesmoothie.sk/web/wp-config.php on line 44
Blog - Zelenesmoothie.sk
Ranné Smoothie – Morning Smoothie

Ranné Smoothie – Morning Smoothie

Ranné Smoothie:
2 hrste špenátu, 1 jablko, 1/2 uhorky, citrónová šťava, 1,5 cm kúsok zázvoru, 200 ml vody, lyžička medu

EN: Morning Smoothie recipe:
2 hands of spinach, 1 apple, 1/2 cucumber, lemon juice, 1.5 cm ginger, 200 ml of water (filtered), a spoon of honey

Ranná dávka energie bohatá na vlákninu, horčík, železo, vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, vápnik a draslík. Sladká a pikantná kombinácia nabudí hneď zrána.

Postup Ranné Smoothie:

  • Všetky ingrediencie spoločne zmixujeme a mňamka je na svete.
  • ENJOY.

Príprava:        5 minút
Náročnosť:     nízka

TIP: ak so Smoothie iba začínaš, určite si čekni často kladené otázky.

Jahodové smoothie s Maqui

Jahodové smoothie s Maqui

Na jahodové SMOOTHIE s Maqui (cca 0,5l) potrebujete:

  • 1 hrnček jahôd
  • 2 pl chia semienok
  • 50 g mandlí
  • 1 pl MAQUI
  • 4 ks ďatlí

POSTUP

Všetky ingrediencie spoločne zmixujeme a mňamka je na svete. NA ZDRAVIE 🙂

Príprava:     10 minút       Náročnosť:     Nízka

TIP: Ak so Smoothie iba začínaš, určite si čekni Často Kladené Otázky.

Jabĺčkovo – petržlenové smoothie s LUCUMOU

Jabĺčkovo – petržlenové smoothie s LUCUMOU

Na jabĺčkovo – petržlenové smoothie  s LUCUMOU (cca 0,5l)

  • 5 ks jabĺk
  • 2 dcl osmoticky harmonizovanej vody (filtrovanej)
  • 100 g petržlenu
  • 100 g špenátu
  • 1 pl škorice
  • 2 pl chia semienok
  • 1 pl LUCUMY

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie spoločne zmixujeme a mňamka je na svete.
  2. ENJOY.

Príprava:     10 minút          
Náročnosť:     nízka

TIP: Ak so Smoothie iba začínaš, určite si čekni často kladené otázky.

Mandľovo – škoricové smoothie s MACOU

Mandľovo – škoricové smoothie s MACOU

Na mandľovo – škoricové smoothie s MACOU potrebujete (cca 0,5 l):

  • 3 ks banánu
  • 3 dcl mandľového mlieka
  • 1 čl škorice
  • 1 pl MACA prášku
  • 4 pl chia semienok – 2 pl rozmixovať a 2 pl po rozmixovaní

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie spoločne zmixujeme a mňamka je na svete.
  2. ENJOY.

Príprava:     5 minút          
Náročnosť:     nízka

TIP: Ak so Smoothie iba začínaš, určite si čekni často kladené otázky.

Čokoládovo-kokosové smoothie s ďatľami

Čokoládovo-kokosové smoothie s ďatľami

Na čokoládovo-kokosové smoothie  s ďatľami potrebujete:

  • 3 ks banánu
  • 2 ks jabĺk
  • 2 pl kokosového oleja
  • 8 ks čokoládových bôbov
  • 4 pl chia semienok
  • 1 pl kakaového prášku
  • 4 ks ďatli
  • 1 pl MACA prášku
  • 1 pl LUCUMI

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie spoločne zmixujeme a mňamka je na svete.
  2. ENJOY.

Príprava:     10 minút          
Náročnosť:     nízka

TIP: Ak so Smoothie iba začínaš, určite si čekni často kladené otázky.

Smoothies počas chudnutia – sú vhodné

Smoothies počas chudnutia – sú vhodné

Raňajky sú dôležitou časťou dňa a nie je dobré ich vynechať. Dajte si smoothie – nápoj plný prospešných látok, ktorý Vás doslova „nakopne“. Smoothie sú vhodným jedlom aj počas chudnutia.

Raňajky sú najdôležitejšou časťou dňa a nie je dobré ich vynechať. Ak neraňajkujete, pretože ráno nestíhate alebo nemáte chuť, riešením pre vás môže byť čím ďalej populárnejšie smoothie. Nápoju, ktorý Vás pre vysoký obsah prospešných látok doslova „nakopne“ a po ktorom Vám nebude ťažko, by len málokto odolal.

Smoothie – čo to vlastne je?

Základom je anglický výraz „smooth“, čo v preklade znamená hladký, krémový. Pre predstavu možno jednoducho povedať, že niektoré smoothies môžu vyzerať ako koktejl hustej konzistencie. Vyrábajú sa z akéhokoľvek ovocia či zeleniny. Doplnené môžu byť o ovsené vločky, semienka a oriešky. Okrem toho možno tiež do nápoja pridať drvený ľad, superfoods aj škoricu. Ak potrebujete dosladiť, ideálne použite ovocie ako banán, pokiaľ to nestačí tak stéviu, agáve alebo med … Variantov je nespočetné množstvo, záleží na chuti a dostupnosti surovín v danom ročnom období, ani tu sa medze fantázii nekladú. Správnou kombináciou surovín môže byť smoothie vhodnou alternatívou pre vegánov, diabetikov, ľudí snažiacich sa chudnúť alebo pre ľudí alergických na mlieko a lepok. Pri chudnutí vyberajte smoothies zložené hlavne zo zeleniny, dobrou voľbou je listová zelenina.

Smothie má veľký podiel:

  • vitamínov
  • vlákniny
  • mineálnych látok
  • antioxidantov
  • enzýmov

Smoothie neobsahuje:

  • siričitany
  • umelé sladidlá
  • farbivá
  • chemické konzervanty
  • éčka

Hoďte chute do mixéra

Namiešať si doma nápoj plný energie vrátane prospešných látok nie je náročné na čas. Nebojte sa experimentovať. Až na niektoré výnimky by sa zelenina nemala s ovocím miešať. Jablko si nerozumie s množstvom zeleniny, okrem napríklad repy a mrkvy, tú naopak možno kombinovať s mnohými druhmi ovocia. Samostatnou kapitolou je melón, ten botanicky patrí pod zeleninu, avšak z hľadiska trávenia je to taký „vlk samotár“ – to znamená, že sa neznesie s ničím a najlepšie je konzumovať ho samostatne. Naproti tomu listová zelenina si náramne rozumie ako s ovocím, tak zeleninou. Hlavným pravidlom pre miešanie ovocia je miešať kyslé s kyslým alebo polosladkým a naopak – sladké so sladkým či polosladkým. Nevhodné je teda miešať kyslé ovocie so sladkým. Dôvodom je, že kyselina z kyslého ovocia spomaľuje trávenie cukornatých látok, ktoré potom v črevách kvasia. Zeleninu nie je vhodné miešať s plodmi, ako sú paradajky a uhorky, skrátka všetko, čo má v dužine semienka.

ZÁVER: Smoothies počas chudnutia – sú VHODNÉ !

Prírodné antibiotiká

Prírodné antibiotiká

Čo nám pomáha z prírody?

Celé stáročia sa ľudstvo liečilo prevažne tým, čo mu ponúkala príroda. Aj keď sa dnes možno nad mnohými liečiteľskými praktikami našich predkov, spojenými najmä s mágiou a čarovaním, pousmejeme, ba dokonca niekedy aj zhrozíme, liečivá sila prírody dokáže pomáhať aj v súčasnosti. Pri moderných poznatkoch medicíny a farmakológie nie sme na ňu odkázaní ako na hlavný a jediný liek, ale má svoje miesto najmä v prevencii ochorení. Významný nemecký liečiteľ, farár Sebastián Kneipp vo svojich knihách hovorieval: „Pre každú chorobu rastie jedna rastlina.“ A platí to aj v prevencii najčastejšie sa vyskytujúcich sezónnych ochorení.

Prírodné antibiotiká zabíjajú baktérie

Prechladnutia, angíny, chrípky, zápaly priedušiek, či pľúc, kašeľ, nádcha…

Hoci sú ich príznaky veľmi podobné, pôvodcovia ochorení bývajú odlišní – vírusy a baktérie. Pri vývoji ochorení sa však neraz stáva, že vírusové ochorenie prejde do bakteriálneho, ktoré si vyžaduje liečbu antibiotikami. Užívanie antibiotík pri vírusových ochoreniach je absolútne neúčinné. Antibiotiká sú látky, ktoré zamedzujú množeniu baktérií a usmrcujú ich.

Antibiotické látky nájdeme aj v prírode

Antibakteriálne účinky má aj množstvo bežných rastlín, ktoré sa oddávna využívali v ľudovom liečiteľstve. Prírodné antibiotiká, fytoncídy, sú obsiahnuté vo vyšších rastlinách a  majú schopnosť usmrcovať mikroorganizmy a pomáhajú potlačiť, či zastaviť veľké množstvo infekcií. Ich antibakteriálne účinky nie sú síce také razantné ako u syntetických antibiotík, nemajú však vedľajšie účinky, nepoškodzujú črevnú mikroflóru, nevzniká na ne rezistencia a majú preventívny charakter.

Rastliny obsahujúce fytoncídy a ich antibiotické účinky:

Chren dedinský (Armoracia rusticana) je trvalá rastlina z čeľade kapustovité. Pri mechanickom porušení tkaniva koreňa rastliny sa enzýmy poškodených rastlinných buniek rozkladajú na cukor a tzv. izotiokyanáty, ktoré sa všeobecne nazývajú horčičné silice. Majú výrazné fytoncídne účinky. Pôsobia preventívne proti bakteriálnym, ale aj proti niektorým vírusovým, či mykotickým ochoreniam. Aj preto je chren ideálny na prevenciu v čase zvýšeného výskytu infekčných ochorení dýchacích ciest.

Zaujímavosť z histórie: Podľa gréckej mytológie povedala Apolónovi veštica Pýtia, že cena chrenu má  váhu zlata. Chren bol známy už v Egypte v roku 1500 pred Kristom a pestoval sa aj kvôli svojim liečivým účinkom.

Cesnak kuchynský (Allium sativum) je rastlina z čeľade cesnakovité. Ide o jednu z najobľúbenejších a najpoužívanejších rastlín obsahujúcich fytoncídy. Používa sa na dochucovanie jedál, ale aj pre jeho liečebné účinky.

Účinnou obsahovou látkou cesnaku je v pôvodnej forme celkom indiferentný a biologicky neúčinný alicín, ktorý sa pri poškodení buniek enzymaticky štepí na účinnú cesnakovú silicu, ktorá má vynikajúce antibakteriálne a antimykotické účinky.

Okrem týchto účinkov podporuje pri ochoreniach horných dýchacích ciest vykašliavanie, je vhodný na znižovanie krvného tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2, C a znižuje riziko výskytu nádorových ochorení.

Zaujímavosť z histórie: Pre starých Grékov bol cesnak symbolom sily. Atléti ho na olympijských hrách žuvali pred závodmi, aby zlepšili svoje šance na víťazstvo. Rimania ho zasa dávali vojakom, aby boli vytrvalí a odvážni. V našom regióne sa v stredoveku používal cesnak ako obrana proti moru. Odporúčal sa napríklad aj pri dezinfekcii pitnej vody.

Cibuľa kuchynská, inak cesnak cibuľový (Allium cepa) je dvojročná rastlina z čeľade cesnakovité. Rovnako ako cesnak obsahuje alicín a má silné antibakteriálne účinky pri množstve infekčných ochorení ako napr. angíne, bronchitíde, nádche. Pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém človeka. Antibakteriálne účinky cibule sa však prejavujú najmä v čerstvom stave.

Zaujímavosť z histórie: Aj keď si dnes našu kuchyňu nevieme bez použitia cibule predstaviť jej pôvod nie je celkom jasný. Predpokladá sa, že jej pravlasťou je stredná Ázia. O cibuli sa však dozvedáme už z hlinených tabuliek starých Sumerov, zmieňuje sa o nej Biblia, staroegyptské papyrusy, či učené knihy starovekej Indie a Číny, najmä v súvislosti s jej liečebnými účinkami. Rímski poľnohospodári nazývali cibuľu „unio“, čo sa dalo preložiť nielen ako „cibuľa, ale aj „veľká perla“.

Brusnica obyčajná (Vaccinium vitis-idaea) je poloker z čeľade vresovcovité a má výrazné antibakteriálne účinky. Používa sa predovšetkým pri zápaloch močového mechúra a močových ciest. Účinné látky v brusniciach znižujú schopnosť baktérie E.coli (spôsobuje až 90% všetkých infekcií v tejto oblasti) uchytiť sa na stenách močových ciest.

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) je popínavá alebo prízemná rastlina s kvetmi, z ktorých vznikne plod.   Ide o silné prírodné antibiotikum. Pôsobí proti všetkým 46 kmeňom baktérie Staphylococcus pyogenes aureus, ktoré sú častými pôvodcami zápalových ochorení kože a močových ciest. Pôsobí tiež proti streptokokom. Používa sa aj pri zápaloch dýchacích ciest.

Zaujímavosť z histórie: Kapucínka pochádza z Južnej Ameriky, kde bola domorodým obyvateľstvom využívaná ako liečivá rastlina. Na naše územie dorazila v 17. storočí ako okrasná rastlina.

Echinacea (Echinacea) je rod patriaci do čeľade astrovité. Pôsobí proti baktériám a vírusom tak, že aktivuje krvinky imunitného systému, ktoré pohlcujú pôvodcu infekcie v ľudskom organizme a produkujú protilátky. Pomáha stimulovať a posilňovať imunitný systém, teda prirodzenú schopnosť človeka brániť sa infekčným ochoreniam. Pomáha pri prevencii, aj pri liečbe akútnych i chronických zápalových ochorení, pri chrípkach, angínach, infekciách dýchacieho traktu, pri kožných a cievnych ochoreniach a skúma sa aj jej protirakovinové pôsobenie.

Zaujímavosť z histórie: Rastlina pochádza zo stredozápadu Spojených štátov amerických a do Európy sa rozšírila ako ozdobná kvetina. Stará liečivá rastlina severoamerických Indiánov sa stala stredobodom pozornosti modernej medicíny vďaka svojim výnimočným vlastnostiam a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus.

Ďumbier (Zingiber officinale) alebo (menej vhodne) zázvor je rod rastlín ďumbierovité. Liečivá sila sa pripisuje podzemku rastliny, ktorý sa konzumuje čerstvý, sušený alebo konzervovaný. Ďumbier sa od nepamäti používa ako prírodný liek proti nachladnutiu, chrípke,  pomáha pri brušných problémoch a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Dokáže utlmiť bolesti hlavy, pomáha pri migrénach.

Rumanček kamilkový (Matricaria recutita) je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Najvýznamnejšou látkou je chamazulén, ktorý má silné protizápalové účinky. Používa sa na kloktanie pri zápalových ochoreniach dutiny ústnej, hrtanu, ďasien, pri ochoreniach z nachladnutia, ale aj pri chorobách tráviaceho traktu, znižuje bolesť, napomáha hojeniu rán.

Medzi ďalšie osvedčené antibiotiká patria napríklad med, propolis, šalvia, kardamon, kurkuma, škorica, nechtík lekársky, tymián, levanduľa.

Kedy užívať potraviny s antibiotickým účinkom?

Najvhodnejšie by bolo zaradiť takéto potraviny do jedálneho lístka ako jeho bežnú súčasť. Ak to však nerobíme, nemali by chýbať v týchto prípadoch:

  • V období zvýšeného výskytu infekčných ochorení
  • Ak sa cítime unavení a vyčerpaní
  • Pri začínajúcej chorobe
  • Počas liečby môžeme účinok klasických antibiotík posilniť prírodnými antibiotikami. Tieto kombinácie je však vhodné konzultovať s lekárom, pretože aj prírodné antibiotiká majú účinok na tráviaci systém, ktorý oslabuje aj konzumácia syntetických antibiotík
  • V období rekonvalescencie

A nezabudnite :

Podľa lekárov ovplyvňuje naše zdravie správne zvolené zloženie stravy až na neuveriteľných 70%. Ak teda v prevencii zimných ochorení skombinujeme liečivú silu prírody s vlastnou zodpovednosťou nepríjemným bakteriálnym ochoreniam sa ľahšie vyhneme.

Pin It on Pinterest