Skorocel indický – vláknina PSYLLIUM

Skorocel indický – vláknina PSYLLIUM

Najlepší zdroj vlákniny aj pre ľudí, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilnej vlákniny.

Štandardná strava obsahuje príliš málo alebo vôbec žiadnu diétnu vlákninu. Aj tí, ktorí dokazujú, že pre nich je dôležitázdravá výživa, majú ešte stále znížený denný príjem vlákniny. Podľa Harwardskej školy pre verejné zdravie “je vláknina dôležitou súčasťou zdravej stravy a mali by ste prijať aspoň minimum dennej odporúčanej dávky, čo je 20-35 gramov diétnej vlákniny u dospelých.”

Potraviny totiž nie sú len zdrojom výživy, ale vďaka vláknine, ktorú obsahujúpodporujú aj činnosť čreva. Vďaka nej sa zlepšuje priechodnosť čriev a podporujepravidelné vyprázdňovanie, a tak sa zabraňuje zápche. Podporuje chudnutie cestou zníženej chuti do jedla a lepšou absorpciou, zabraňuje rakovine hrubého čreva, znižuje cholesterol a pomáha pri liečbe chorôb syndrómu dráždivého čreva a zápalu čreva – divertikulitída.

Vláknina sa vyskytuje bohato v strukovinách (fazuľa, bôb, hrach, sója, cícer), celozrnných obilovinách (ovos, pšenica, jačmeň, raž, špaldová pšenica), v ryži natural, pohánke, v zelenine, ovocí, v ľanovom semene a pod. Ak jeme dostatočné množstvo zeleniny a ostatných výrobkov bohatých na vlákninu, môžeme zlepšiť zdravotný stav svojich čriev. To všetko je zdravá strava pre črevo. Má totiž „prebiotický“ efekt na črevá, čo znamená, že nám pomáha vytvárať vlastné zdraviu prospešné baktérie a podporuje ich rast a rozmnožovanie.

Najvhodnejším a najdôslednejším spôsobom pridávania vlákniny k vašej dennej strave je užívanie kvalitného doplnku na báze skorocelu, ktorý sa získava vyčistením obalov semien Skorocelu indického – Psyllium .

Psyllium je zdrojom rozpustnej vlákniny, podobný vláknine, ktorá sa nachádza v obilovinách ako ovos a jačmeň. Hlavný rozdiel je to, že skorocel má vyšší obsah vlákniny ako ovsené otruby. Psyllium optimalizuje pri pravidelnom užívaní fyziologickú funkciu tráviaceho traktu, predovšetkým hrubé a tenké črevo. Je to tým, že vláknina na seba viaže veľké  množstvo vody, objem črevného obsahu sa zväčšuje, a to stimuluje peristaltiku čreva.

Účinky

  • čistí tráviace ústrojenstvo a reguluje stolicu
  • dáva do pohybu „lenivé črevá“
  • pomáha pri redukcii hmotnosti
  • znižuje riziko rakoviny hrubého čreva
  • znižuje hladinu cholesterolu a cukru

V tráviacom trakte až 14-krát zväčšuje svoj objem a pohlcuje nadbytočnú tekutinu za vzniku gélu. Gél na seba viaže jedovaté látky pochádzajúce z metabolizmu a očisťuje tráviaci trakt a tiež priaznivo ovplyvňuje stolicu (významná pomoc pri prevencii proti rakovine). Neobsahuje fytáty, lepok ani zložky mliečneho či obilného pôvodu. prečisťuje hrubé črevo od nahromadených toxických zhlukov a usadenín a zabraňuje vytváraniu nových zhlukov vďaka použitiu rozpustnej a nerozpustnej bylinnej diétnej vlákniny.

Dávkovanie

10g psyllia – dve kávové lyžičky – rozmiešajte v menšom množstve vody a vypite. Nezabudnite to zapiť ďalším pohárom vody, prípadne niečím iným. Ak chcete účinok zosilniť, môžete ho užívať aj viackrát denne. V žiadnom prípade Psyllium nevaríme. Ak necháte riedenú zmes odstáť, Psyllium absorbuje vodu a zrôsolovatie a je problém s vypitím.

Môžete ho pridávať aj do iného jedla alebo smoothies. Dôležité je zapiť ho s dostatočným množstvom tekutiny – to znamená približne jeden až dva poháre. Ak počas užívania Psyllia pociťujete nejaké problémy, jednoducho znížte jeho príjem, pokiaľ problémy nezmiznú. Potom môžete príjem Psyllia postupne zvyšovať. Psyllium nie je vstrebávané naším telom a nie je návyková. Je preto vhodné na dlhodobé užívanie. Odporúča sa užívať 30 minút pred jedlom alebo po jedle.  Najlepšie je čisté psyllium – čo znamená približne 98%né.

Po čase by sa malo upraviť fungovanie organizmu. Vláknina je dôležitá na prečistenie tráviaceho traktu. Väčšina ľudí však prijíma v bežnej strave len 10 – 15 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo potrebné množstvo by malo byť minimálne 25 g. Vláknina pomáha zlepšovať priechod nestrávených zvyškov tráviacim traktom, čo má vo svojom konečnom dôsledku pozitívny vplyv na naše celkové zdravie. Ak máme nedostatok vlákniny, strava nám v črevách hnije a do tela sa vylučujú krvou jedovaté toxíny.

NÁŠ TIP: Mali ste už smoothie puding ? Ak nie, určite vyskúšajte náš recept Citromäta smoothie puding alebo sa inšpirujte ďalšími receptami.

Detox smoothie kiwi so žeruchou recept

Detox smoothie kiwi so žeruchou recept

PORCIA: ZoVN*          PRÍPRAVA: 5 minút          NÁROČNOSŤ: nízka

INGREDIENCIE

  • 2 hrste – Čerstvá Žerucha
  • 4 ks – Kiwi
  • 3 ks – Jablko
  • 2 hrnčeky – Čistá voda (najlepšie prefiltrovaná) – Podľa vlastnej chuti a podľa toho akú konzistenciu smoothie preferujete, môžete si množstvo vody upravovať.

Smoothie kiwi so žeruchou postup

  1. Vložte všetky ingrediencie do mixéra a rozmixujte ich.
  2. Žerucha má veľmi intenzívnu chuť a arómu, a to aj napriek tomu, že neprodukuje veľa šťavy, Preto by nemal jej obsah v nápoji presahovať 1/6 hotového smoothie.
  3. Na zdravie 😉

NÁŠ TIP: Jesený a jarný detox plus očista krvi v jednom. Áno správne, kiwi smoothie so žeruchou je tou správnou voľbou pre tento účel. Žerucha, jablko a kiwi sú podľa viacerých odborníkov skvelou kombináciou pre cieľ detoxikovať organizmus. Žerucha je jednou z najliečivejších rastlín vhodných na prípravu zelených Smoothies, rovnako je vynikajúcim antioxidantom a čističom krvi.

*ZoVN – Záleží od Veľkosti Nádoby. Recept je vždy navrhnutý na veľkú porciu t.z. 2L nádoba, do nádob pre menšie mixéry (600ML alebo 700ML) použite polovičné pomery ingrediencií pre zachovanie chuti.

Recept: Citromäta smoothie puding

Recept: Citromäta smoothie puding

PORCIA: ZoVN*        PRÍPRAVA: 10 minút          NÁROČNOSŤ: nízka

INGREDIENCIE

ZELENINOVÁ/LISTOVÁ/KOREŇOVÁ ZLOŽKA

  • 1 šálka – Špenát (baby alebo normálny)
  • 2 ČL – Prášok skorocelu indického (Psyllium)
  • 1 vetvička – Mäta (cca. 3 – 4 listy)

OVOCNÁ ZLOŽKA/SEMENÁ

  • 1 ks – Banán (olúpaný, zrelý)
  • 2 ks – Mango (zrelé, kúsky)
  • 1 ks – Pomaranč (ošúpaný a bez zrniek)
  • 1 ks – Citón (ošúpaný a bez zrniek)

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie postupne vymixujeme.
  2. Po domixovaní, necháme puding stáť 5 – 7 minút, aby psyllium spravilo, čo má, a to napučalo…
  3. Dobrú chuť ?

NÁŠ TIP – Všimnite si, že v recepte sa zámerne nepoužíva žiadna tekutina, neporušte to. Ide o tajnú informáciu, vďaka ktorej budú vaše pudingy famózne.

*ZoVN – Záleží od Veľkosti Nádoby
INFO: Recept je vždy navrhnutý na veľkú porciu t.z. 2L nádoba, do nádob pre menšie mixéry (600ML alebo 700ML) použite polovičné pomery ingrediencií pre zachovanie chuti.
Čo je to BPA? Je zdraviu nebezpečný ?

Čo je to BPA? Je zdraviu nebezpečný ?

Určite ste si mnohí všimli, že na viacerých najmä plastových produktoch je označenie BPA free. Čo toto označenie znamená? Ide o označenie toho, že tieto produkty neobsahujú látku, ktorej skratka je BPA, teda BISFENOL A. My sme sa v tomto článku zamerali na to, čo to je za látku a aké má účinky na ľudský organizmus.

Bisfenol A (BPA) je jednou zo svetovo najviac vyrábaných chemikálií, je rozšírená u ľudí, ale aj v prostredí. Bisfenol A je endokrinný disruptor a môže byť toxický pre reprodukciu aj pri vystavení organizmu jeho nízkym hladinám.

BPA môže poškodiť nenarodené dieťa!

Bisfenol A má feminizujúce (estrogénové) vlastnosti a narúša hormonálny systém. Bisfenol A môže mať svoj najsilnejší vplyv na nenarodené detí a mladých, rozvíjajúci sa detský organizmus a to aj pri veľmi nízkych hladinách. Vystavenie sa BPA je spojené so zdravotnými problémami, ako je obezita, srdcové choroby, rakovina prsníka, prostaty rakovina, endometrióza, cukrovka, problémy s plodnosťou, vrodené vady, môže zmeniť imunitný systém a účinky na vývoj mozgu a správanie.

BPA je predovšetkým polymerizovaný za vzniku polykarbonátu, ale používa sa aj pre výrobu epoxidových živíc. BPA môžeme nájsť v mnohých bežných výrobkoch, ako sú plasty, potraviny a fľaše na pitie, hračky, počítač a iné. Aj polykarbonáty, aj epoxidové živice môžu vylúhovať zvyškový, nezreagovaný BPA do potravín alebo životného prostredia, a to najmä ak je vystavený teplu, UV žiareniu alebo silne zásaditým (alkalickým) alebo kyslým podmienkam. Ľudia a životné prostredie sú neustále vystavení BPA z týchto rôznych zdrojov.

Odboj proti BISFENOLu A

V EÚ, bol Bisfenol A klasifikovaný ako toxická látka v kategórie 3, aj keď niektoré členské štáty chceli tvrdšiu kategóriu – 2. Kategória 3 – toxická pre reprodukciu, znamená to, že dôkazy zo štúdií na zvieratách na BPA vyvolávajú obavy pre ľudskú plodnosť a vývoj.

Prvou krajinou na svete, ktorá klasifikovať BPA ako toxickú látku bola Kanada. Dánsko a Francúzsko zakázali používanie Bisfenolu A v dojčenských fľašiach v rokoch 2009 a 2010. Zákaz používať BPA v dojčenských fľašiach je tiež v Austrálii a v niekoľkých amerických štátoch.

Tak ako Smootičkári ? Budete ešte stále mixovať smoothie v hociakých mixéroch alebo piť z hocijakých plastových fliaš, ktoré môžu vážne poškodiť vaše zdravie a zdravie vašich detí? Alebo si vyberiete Výrobcom garantované vlastnosti, v ktorých máte istotu, že nespôsobia zdravotné problémy?

Rozhodnutie je samozrejme len na VÁS!

NÁŠ TIP: Mixujete často ? Ak áno, za prečítanie stojí článok Správny smoothie mixér, pomocník nadovšetko

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma je indické korenie žltej farby, má mierne pálivú chuť a patrí do čeľade ďumbierovitých rastlín. Kurkuma je základom korenia Karí a je príbuzná so šafranom. Jej  pozitívne účinky na zdravie sú už dávno známe. Kurkuma je účinná prevencia pred mnohými vážnymi ochoreniami. Obsahuje vzácne látky ktoré dopomôžu telu ku dokonalému zdraviu.

Kurkuma – účinky:

  • Prevencia pred rakovinou
  • Lieči nádorové ochorenia
  • Vychytáva voľné radikály
  • Zlepšuje náladu – antidepresívum
  • Silne podporuje imunitný systém
  • Detoxikuje organizmus
  • Prečisťuje krv
  • Antibiotické účinky
  • Antiseptické účinky
  • Regeneruje a podporuje funkciu pečene
  • Podporuje dobré hojenie rán a popálenín
  • Zlepšuje kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriáza)
  • Prevencia proti cukrovke
  • Liečba žltačky
  • Je nápomocná pri obezite
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Chráni srdce a cievy pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Prevencia pred Alzheimerovou chorobou
  • Prevencia a liečba bolestí a zápalov kĺbov
  • Podporuje trávenie
  • Podporuje metabolizmus tukov – podporuje chudnutie

Vzácny Kurkumín

Kurkumín je vzácny a účinný prvok, ktorý obsahuje korenie kurkuma. Kurkumín je silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo. Kurkumín má mnohé zdravotné účinky a funguje aj ako účinná prevencia. Farmaceutické firmy sa snažia vyrábať z Kurkumínu liečivá, ktoré budú liečiť ľudí po celom svete.

Čo obsahuje 

  • Kurkumín – antioxidant a prírodné farbivo
  • Antioxidačné látky
  • Antiseptické látky – dezinfekčné
  • Vitamíny B, C a E
  • Piperín – podporuje metabolizmus
  • Kapsaicín – štipľavá látka, utlmuje bolesť
  • Éterické oleje
  • Živica
  • Bielkoviny
  • Tuk
  • Vláknina

Chudnutie

Po zapojení kurkumy do Vášho jedálnička si veľmi jednoducho viete podporiť spaľovanie podkožného tuku. Kurkuma podporuje trávenie a metabolizmus tukov, takže ak budete mať kvalitnú a vyváženú stravu, tak kurkuma podporí Vaše chudnutie. Samozrejme okrem chudnutia si podporíte aj svoje zdravie.

NÁŠ TIP: Vyskušajte Smoothie Ananasová Kurkuma , mňami 🙂

Smoothie Ananasová Kurkuma recept

Smoothie Ananasová Kurkuma recept

PORCIA: ZoVN*        PRÍPRAVA: 15 minút          NÁROČNOSŤ: nízka

INGREDIENCIE

ZELENINOVÁ/LISTOVÁ/KOREŇOVÁ ZLOŽKA

  • 1/2 ČL – Kurkuma (najlepšie cca. 1 cm čerstvého koreňa, pokiaľ nebude k dispozícií, použiť môžete aj práškovú formu)
  • 1/2 ČL – Zázvor resp. Ďumbier (najlepšie cca. 1 cm čerstvého koreňa, pokiaľ nebude k dispozícií, použiť môžete aj práškovú formu)
  • 1/2 ČL – Škorica

OVOCNÁ ZLOŽKA/SEMENÁ

  • 1/2 šálky – Ananás (môže byť aj mrazený, pokiaľ nebudete mať k dispozicií čerstvý)
  • 1 ks – Banán (olúpaný, zrelý)
  • 1 PL – Chia Semienka

TEKUTINY

  • 1 šálka – Kokosová Voda („kokosové mlieko“)
  • 1 ČL – Kokosový Olej

POSTUP

  1. Chia vopred namočíme (cca. 10 min.).
  2. Všetky ingrediencie postupne vymixujeme v mixéri (doba mixovania cca. 30 sekúnd).
  3. Lahodné smoothie prelejte do pohárov a môžete ho ihneď konzumovať.
  4. Na zdravie 😉

 

NÁŠ TIP: Prečítajte si zaujímavé informácie o liečivej bombe s názvom Kurkuma.

*ZoVN – Záleží od Veľkosti Nádoby

INFO: Recept je vždy navrhnutý na veľkú porciu t.z. 2L nádoba, do nádob pre menšie mixéry (600ML alebo 700ML) použite polovičné pomery ingrediencií pre zachovanie chuti.
Chia Semienka

Chia Semienka

Chia (čítaj „čia“) semienka pripomínajú síce náš mak, no pochádzajú z rastliny Salvia Hispanica L., ktorá rastie najmä v horských oblastiach Mexika a Južnej Ameriky. Chia semená uznávali pre ich pozitívne účinky na zdravie už pôvodní obyvatelia Ameriky. Bola to pre nich posvätná rastlina. Tieto semená majú bohaté zásoby antioxidantov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, kalcium, vitamín B a C, fosfor, železo atď. Pripisujú sa im mnohé zdravotné benefity, hlavne budovanie tenkých svalových vlákien, podpora kardiovaskulárneho systému, stabilizácia hladiny cukru v krvi, udržiavanie energie počas celého dňa atď. Ich pravidelná konzumácia má aj estetické prínosy, hlavne zlepšenie pleti, vlasov a nechtov. Využívajú sa dokonca aj pri chudnutí, pretože obsahujú minimum sacharidov, rýchlo zasýtia, majú vysoký obsah vlákniny a blokujú vstrebávanie kalórií.

Účinky Chia semienok :

  • TOP vlastnosť : regulujú cukor v tele, vďaka tomu máme viac energie
  • sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín
  • nájdete v nich rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu
  • sú prírodný zdroj antioxidantov
  • majú v sebe všetky minerály a vitamíny, ktoré denne naše telo potrebuje
  • sú zdroj bielkovín
  • znižujú prirodzene tlak
  • riedia krv
  • sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén )

Na čo si treba dávať pozor !

  • Chia semienka znižujú krvný tlak. Pozor si musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad ľudia v staršej vekovej skupine.
  • Ľudia, ktorí majú srdcové problémy alebo užívajú lieky na riedenie krvi, môžu Chia konzumovať len v maličkých dávkach.
  • Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má proti rakovinové vlastnosti. Ľudia s rakovinovým ochorením, ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve.

INFO: Je preukázané, že konzumáciou Chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, však rovnako ako pri iných veciach platí “všetko s mierou”.

Zelené smoothie na podporu imunity

Zelené smoothie na podporu imunity

PORCIA: ZoVN*        PRÍPRAVA: 15 minút          NÁROČNOSŤ: nízka

INGREDIENCIE

ZELENINOVÁ/LISTOVÁ/KOREŇOVÁ ZLOŽKA

OVOCNÁ ZLOŽKA/SEMENÁ

  • 2 ks – Jablko
  • 4 ks – Ringlota
  • 1 ks – Banán (olúpaný, zrelý)
  • 2 PL – Chia Semienka

TEKUTINY

  • 2 dl – Kokosová Voda („kokosové mlieko“)

POSTUP

  1. Chia vopred namočíme (cca. 10 min.).
  2. Všetky ingrediencie postupne vymixujeme.
  3. Podľa chuti doriedime kokosovou vodou.
  4. Na zdravie 😉
NÁŠ TIP: Pokiaľ nezoženiete ringloty, pokojne ich môžete nahradiť klasickými BIO slivkami zo záhrady alebo z BIO obchodu.
*ZoM – Záleží od Veľkosti Nádoby
INFO: Recept je vždy navrhnutý na veľkú porciu t.z. 2L nádoba, do nádob pre menšie mixéry (600ML alebo 700ML) použite polovičné pomery ingrediencií pre zachovanie chuti.
Chlorella

Chlorella

Sladkovodná riasa

Chlorella je zelená jednobunková sladkovodná riasa známa svojím nutričným bohatstvom a schopnosťou podporovať detoxikáciu. Obsahuje všetkých 8 aminokyselín potrebných pre život, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny, špecifický chlorella rastový faktor a vlákninu. Je to prírodný produkt s dokonalou výživovú hodnotu.

Chlorella je zásadotvorná potravina sýto smaragdovej farby, ktorá poskytuje nášmu telu potrebné živiny, vitamíny a minerály a v porovnaní s ostatnými rastlinami obsahuje najväčšie množstvo chlorofylu. Jedná sa o multi-účinnú superpotravinu, ktorá vo vašom jedálničku nesmie chýbať. Látky v chlorelle sú v prirodzenej podobe a tým sú lepšie prijateľné a efektívnejšie než látky syntetické alebo i kombinované s prírodnými zložkami. chlorella je výborným doplnkom pre športovcov a ťažko pracujúcich.

Chlorella – kompletný zdroj živín

  • posilňuje imunitný systém tým, že stimuluje telo – organizmus k tvorbe interferónu
  • zvyšuje úroveň prospešnej mikroflóry v tráviacom trakte
  • podporuje lepšie trávenie
  • podporuje liečbu vredov a liečbu koliky
  • znižuje cholesterol v sére, čo napomáha k ochrane proti srdcovým chorobám
  • účinne detoxikuje organizmus, pomáha tak schopnosti organizmu bojovať proti rakovine všetkých ľudských orgánov
  • stimuluje rast a obnovu tkanív
  • Chlorella je bohatá na horčík, ktorý je potrebný pre mentálne zdravie, obmedzuje astmatické záchvaty. Žiadna bunka v tele nie je schopná fungovať bez horčíku.
  • Chlorella upravuje metabolizmus cukru tak, že udržuje jeho hladinu na konštantnej úrovni.

Chlorella a detoxikácia organizmu

Detoxikácia je odstránenie toxických látok z tela. Môže ísť o jedy prenikajúce do organizmu z vonkajšieho prostredia alebo o jedy produkované baktériami v tele.

Výskumy v Japonsku, ktoré tiež ťaží problém znečistenia prostredia, sa sústreďujú na detoxikačné účinky. Bolo dokázané odstraňovanie rádioaktívnych látok, napríklad uránu, olova, ortuti, kadmia, chlordeconu, PCB, dioxínu a iných látok chlorellou z organizmu.

Japonská štúdia, zaoberajúca sa kadmiom v súvislosti s jedovatosťou ťažkých kovov, odhalila, že, pokiaľ bolo denne podávané testovaným zvieratám denne 8gramov chlorelly, potom vylučovanie kadmia vo výkaloch vzrástlo trikrát, vylučovanie v moci vzrástlo sedemkrát. Škótska štúdia z roku 1986 dokladá, že kadmium je akumulované vo vnútri riasy ako výsledok dvojfázového nadväzujúceho procesu. Prvá fáza zahŕňa rýchlu fyziologicko – chemickú absorpciu kadmia do väzby  bunkovej steny – stanovišťom sú pravdepodobne proteíny alebo polysacharidy. Potom nasleduje pomalá, pevná – stála intracelulárna väzba.

Ďalší príklad detoxikačnej schopnosti chlorelly bol dokázaný v štúdii, kde ku kultúre pivovarských  kvasníc bola pridaná letálna dávka štyroch vysoko toxických substancií – ortuť, meď, kadmium a PCB. Keď bol pridaný extrakt z chlorelly do zmesi uvedených jedov, tak pivovarské kvasnice zostali živé.

Zdá sa, že detoxikačný účinok je spôsobený ako obsahom chlorofylu v chlorelle, tak zložením jej bunkových stien. To je dôvod, prečo sú vo výrobkoch určených na predaj obsiahnuté aj bunkové steny. Musia však byť narušené, aby vzrástla stráviteľnosť riasy.

Bunkové steny Chlorelly majú tri vrstvy, z nich stredná silnejšia vrstva obsahuje celulózne mikrovlákna a vonkajšia vrstva polymerizovaný karotenoidový materiál. Je to práve tento bunkový materiál, ktorý najprv na seba naviaže toxické látky a potom ich odstráni z tela.

(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)
Čo sú to super potraviny alias superfoods?

Čo sú to super potraviny alias superfoods?

Superfoods

Pojem superfoods sa začal používať pre skupinu potravín, ktoré majú vysoký obsah zdraviu prospešných bioaktívnych látok. Medzi dietológmi a vedcami sa tento termín bežne nepoužíva a zatiaľ neexistuje žiadna právna definícia tohto pojmu, a môže to byť niektorými považované za púhy marketingový ťah.

 

Podľa zdravotníckeho centra Harvard Pilgrim Health Center sa označujú pojmom “superfoods” také potraviny, ktoré majú mimoriadny zdraviu prospešný účinok. Sú to zvyčajne potraviny v komplexnej pôvodnej a prírodnej podobe (raw), obsahujúca vysoký obsah rôznych vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov či vlákniny. Super potraviny majú teda vo vysokej miere tie látky, ktorých sa nám zvyčajne nedostáva v potrebnej miere. Výhodou super potravín je preto ich komplexný obsah živín, ktoré sú vo svojej prirodzenej podobe a vzájomnom prepojení, a pôsobia tak na náš organizmus oveľa lepšie a účinnejšie ako izolované živiny, izolované vitamíny, hoci prírodného pôvodu. Všeobecne vzaté, ak jeme akékoľvek prírodné potraviny celé, prijímame prírodou vytvorený prirodzený komplex živín. To je asi to najlepšie, čo môžeme pre svoje telo robiť.

Skupina Superfoods zahŕňa:

  • Zelené potraviny: ako je mladý jačmeň, mladá pšenica, chlorella alebo spirulina, kelp riasa a rôzne ich kombinácie,
  • Super ovocie: v čerstvom alebo sušenom stave (za nízkych teplôt či na slnku), ako trebárs raw Schisandra prášok, Camu camu prášok, Lucuma prášok, Acai prášok, Mesquite prášok, Jakonový prášok, raw kakaový prášok,  kokosový olej, kustovnica čínska (Goji), raw ashwagandha prášok, moruše, surový konopný proteín, rakytník, maliny, čučoriedky, brusnice, černice … a rôzne ich kombinácie,
  • Super semienka: ako sú raw konopné semienka, raw chia semienka alebo raw sezam,
  • Super orechy: ako treba raw kešu, raw píniové oriešky, raw cédrové oriešky či raw vlašské orechy
  • ďalšie super potraviny, ako raw kakaové maslo, raw čokoláda, raw karob, Guarana prášok, Raw Maca prášok, ale aj strukoviny ako cícer, šošovica a pod.

INFO: Superfoods alias super potraviny možno radiť medzi potraviny “novej doby”.

TIP: Tieto super potraviny je teda potrebné konzumovať v ich pôvodnej organickej surovej forme, tak aby všetky enzýmy, vitamíny, minerály a dôležité látky zostali zachované .

Pin It on Pinterest