Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/5/1/51606205-8bda-4932-819b-fbdda5358d77/zelenesmoothie.sk/web/wp-config.php on line 43
Warning: Undefined array key "HTTP_X_WP_TEMPORARY" in /data/5/1/51606205-8bda-4932-819b-fbdda5358d77/zelenesmoothie.sk/web/wp-config.php on line 44 Blog - Stránka 4 z 5 - Zelenesmoothie.sk
Čierny koreň, oficiálny názov hadomor španielsky, po latinsky Scorzonera hispanica. Patrí do čeľade čakankovitých. Ako napovedá názov rastliny, častejšie sa konzumujú korene, ktoré majú tmavohnedú až sivočiernu farbu. Dorastajú do dĺžky 30 až 40 cm a majú priemer 2 až 2,5 cm. Sú veľmi krehké a ľahko sa lámu. Ich dužina je biela, s lahodnou horkastou chuťou, ktorá trochu pripomína špargľu. Sladkastú príchuť jej dodáva inulín.
Je to trvalka, dorastajúca do výšky až jeden meter so žltými kvetmi a elipsovitými listami. Plody sú centimetrové nažky. Bylina rastie na trávnatých svahoch a svetlých lesoch v suchých aj vlhkých pôdach až do podhorských nadmorských výšok. Je z čeľade čakankovitých.
Liečivé vlastnosti
V čiernom koreni sa nachádza veľké množstvo sacharidov a inulínu, čo je výhodné pre diabetikov. Ďalej obsahuje vodu, bielkoviny, tuky a vlákniny. Z minerálov obsahuje horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík a sodík. Vitamíny A, B1, C a E. Obsahuje až 80% biologicky viazanej vody a 12,6% bez dusíkatých látok. Napomáha pri liečbe reumatizmu, pri zápaloch podžalúdkovej žľazy, pri enzymatických poruchách a na odkašliavanie. Pomáha pri liečbe ekzémov a má močopudné účinky. Ďalej pomáha pri poruchách pečene a lupienke. Listy sa tiež používajú ako obklad pri reume alebo ako prísada do zelených smoothies.
Ľudia trpiaci migrénou majú často problém nájsť spôsoby, ktorými by silným bolestiam hlavy uľavili. Takéto bolesti nie sú žiadny žart, neraz dokážu zruinovať celý deň, počas ktorého sa človek cíti úplne na nič. Ich najhoršou vlastnosťou je, že na niektoré typy migrén bežne analgetiká nezaberajú.
Existuje však niečo, čo poskytuje pri migréne výraznú pomoc a zároveň je to aj veľmi lacné.
Využitie soli pre expresnú úľavu od bolesti
Ak človek trpí migrénami, vyskúša zrejme každý spôsob, o ktorom vedel, čítal alebo počul, aby zastavil bolesť, prípadne ju aspoň zmiernil. Bolesť, ktorú spôsobuje migréna dokáže zmeniť celý váš deň na úplnú pohromu, veď to poznáte.
I napriek tomu, že patríme medzi tých, čo podozrievajú takmer každý „novodobý“ objav a hľadáme pravdu alebo skúšame si tú informáciu otestovať, v tomto prípade, sa jedná o spoľahlivú resp. funkčnú informáciu, aspoň pre vačšinu z nás, ktorí sme daný recept odskúšali na vlastnom tele. Síce sa nejedná o žiaden zázrak, avšak namiešaný drink vám migrénu minimálne zmierni a to celkom rýchlo.
Plusom navyše je fakt, že prvou voľbou už nemusia byť „pomocníčkovia“ z kategórie Ibalgin a pod., ale máme tu zdravšiu alternatívu.
Ak sa aj vy rozhodnete pre tento recept so soľou, je tu pár veci, ktoré by ste mali vedieť.
Keďže budete užívať soľ, nech je to tá najkvalitnejšia soľ na svete. Volá sa Himalájska kryštalická soľ. Je vedecky dokázané, že je najlepšia kvôli svojmu bohatému obsahu minerálov, stopových prvkov a elektrolytov.
Veda dnes pozná 118 chemických prvkov. Táto soľ ich v sebe obsahuje až 84, takže teraz už viete prečo je najlepšia.
Čo tento druh soli robí je, že znižuje intenzitu bolesti a zároveň posilňuje váš imunitný systém vyrovnávaním produkcie hormónu serotonínu. To tiež zlepšuje vašu energetickú úroveň. Okrem toho, ďalším prínosom tejto soli je, že zvyšuje koncentráciu elektrolytov v tele. Himalájska soľ je zvyčajne ružovej farby a dostať ju kúpiť v mnohých obchodoch so zdravou výživou.
Recept
Celý postup prípravy je veľmi jednoduchý.
Jednoducho vezmite približne 2 až 3 dcl pohár s čistou vodou a nasypte doň približne 1/2 až 1 čajovú lyžičku himalájskej soli.
Do toho vytlačte šťavu z polovice až jedného celého citrónu.
Dobre premiešajte, aby sa všetka soľ vo vode rozpustila a následne to vypite.
Bolesť hlavy by mala za okamih (zvyčajne do pár minút) ustúpiť.
Najväčším prínosom mladého jačmeňa je vysoký obsah chlorofylu. Molekula zeleného farbiva chlorofylu je veľmi podobná molekule hemoglobínu – krvného farbiva. Vďaka tomu chlorofyl zlepšuje prenos kyslíka, jeho vysoký obsah pôsobí dezinfekčne, zlepšuje krvný obraz, okysličenie jednotlivých orgánov, bráni zápalom, urýchľuje hojenie rán. Podstatou funkcie chlorofylu je premena slnečného žiarenia na chemickú energiu, čím slnečné lúče prinášajú energiu všetkým bunkám ľudského organizmu. Chlorofyl taktiež podporuje celkovú regeneráciu organizmu a neutralizuje voľné radikály. Testami bol tiež preukázaný jeho vplyv na redukciu vstrebávania karcinogénov v tráviacom trakte. Okrem chlorofylu sa v zelených rastlinách nachádzajú aj ďalšie rastlinné farbivá, ktoré majú celý rad pozitívnych účinkov na naše zdravie.
AMINOKYSELINY
Zelený jačmeň obsahuje 18 aminokyselín z 20, vrátane 8 esenciálnych, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín, z ktorých je tvorená každá bunka ľudského organizmu.
ENZÝMY
V mladom jačmeni sa nachádza celý rad aktívnych enzýmov, ktoré sú základným katalyzátorom takmer všetkých chemických procesov v našom tele. Rozdiel medzi enzýmami a ostatnými katalyzátormi je v tom ,že svojou špecifickou štruktúrou chemickú reakciu nielen urýchľujú, ale ju aj regulujú. Enzýmy v mladom jačmeni sú zachované vďaka rýchlemu mikrovlnému sušeniu a špeciálnemu drveniu vzduchom pri teplote -5°C. Enzýmy strácajú účinnosť pôsobením teploty nad 40°C. Tepelne spracované jedlo neobsahuje takmer žiadne živé enzýmy a navyše ich odčerpáva z nášho tela. Spracovanie mladého jačmeňa je tak šetrné, že nápoj obsahuje viac ako 20 enzýmov. Mladý jačmeň obsahuje veľké množstvo SOD (enzým superoxiddismutáza). Predpokladá sa, že SOD súvisí s dlhovekosťou. Enzým superoxid dismutáza (SOD)ochraňuje bunky a spomaľuje ich starnutie tým, že ničí kyslíkové radikály vznikajúce v priebehu metabolizmu. Tento enzým je dôležitou súčasťou endogenného antioxidačného systému. Z ďalších známych enzýmov môžeme spomenúť cytochrom oxidázu, enzym ktorý urýchľuje oxidáciu a redukciu, či transhydrogenázu, veľmi dôležitú pre svalovinu srdca.
ZÁSADOTVORNOSŤ
Významný je zásadotvorný efekt mladého jačmeňa na ľudský organizmus. V súčasnosti väčšina konzumovanej stravy spôsobuje v tele kyslú reakciu, a to v dôsledku stresu, konzumácie tepelne upravenej stravy, alkoholu, kávy a pod. Harmonický pomer kyselín a zásad je základom zdravia organizmu. Mladý jačmeň obsahuje bázické minerály ako je sodík, draslík, vápnik a horčík, ktoré vďaka svojmu zásaditému charakteru pomáhajú kyslému prostrediu v tele neutralizovať a tým prispievajú k optimálnym funkciám organizmu.
ANTIOXIDAČNÁ AKTIVITA
V ľudskom tele sa nachádzajú veľmi reaktívne molekuly nazývané voľné radikály. Voľné radikály sú molekuly, ktoré obsahujú jeden alebo viacero nespárovaných elektrónov a následkom toho sú chemicky extrémne reaktívne. Voľné radikály sú tiež významnou súčasťou imunitných systémov. Keď biela krvinka pohltí baktériu, začne tvoriť obrovské množstvo kyslíkových radikálov, ktoré baktériu doslova „spália“. Ak však organizmus stratí nad tvorbou a likvidáciou voľných radikálov kontrolu, môže byť jeho zdravotný stav vážne ohrozený „bombardovaním“ buniek a veľkých molekúl voľnými radikálmi. Tento stav môže byť príčinou veľmi závažných ochorení, ako sú: vznik nádorov a zápalov, kožné choroby, poruchy imunity, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, choroby srdca a ciev … Zatiaľ čo imunitný systém nás chráni skôr pred akútnym nebezpečenstvom pre naše zdravie, antioxidačný systém nás chráni pred vznikom a rozvojom chronických ochorení. V mladom jačmeni sa nachádza obrovské množstvo rôznorodých antioxidantov, ktoré nám ponúkajú širokú ochranu pred voľnými radikálmi. Z mladého jačmeňa boli izolované látky, ktoré preukázali veľmi účinné antioxidačné vlastnosti. Z nich najväčší význam má antioxidant 2″-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidačná aktivita proti oxidačnému poškodeniu lipidov pokožky spôsobenom UV žiarením je asi 500x krát vyššia než aktivita vitamínu E.
Nech sa páči, prinášame vám porovnanie mixérov Vitamix a Perfect Smoothie v podaní Stanislava Milera pre Cyklo Fresh Bar, ktoré nás jednoznačne ovplyvnilo vo výbere správneho mixéra (výkon, kvalita a cena) a po dlhšej prevádzke (od januára 2016), zatiaľ vôbec neľutujeme.
Na druhej strane sa nám okrem pozitívnych skúsenosti, podarilo dohodnúť aj Zľavu pre všetkých našich fanúšikov, ktorý rozmýšľajú nad kúpou kvalitného mixéra.
Samozrejme výber mixéru z vyššej triedy mixérov nechávame na vlastnom uvážení, do ničoho netlačíme. Predsa len pôjde o vášho nového priateľa, s ktorým strávite nejaký ten čas svojho života.
Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Pokiaľ nemáme jablká v kvalite BIO alebo z vlastnej záhrady, zbavíme ich aj šupky. Z polovičky citrónu vyžmýkame šťavu a baby špenát umyjeme pod tečúcou vodou. Mrkvu ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kúsky.
Do mixéra alebo prístroja na smoothie vložíme jablká, mrkvu, baby špenát, citrónovú šťavu a trochu studenej vody. Za pár sekúnd pripravíme hladké zelené smoothie.
Na zdravie 😉
INFO
Vačšina konvenčne pestovaných jabĺk, ktoré si môžete kúpiť v obchodoch obsahujú zvyšky pesticídov. Pozri tlačovú správu neziskovej organizácie Greenpeace, ktorá testovala jablká v slovenských obchodoch. Dajte si naozaj záležať na tom, čo kupujete.
Zelený jačmeň je zázračný prírodný výživový doplnok, ktorý obsahuje cenné vitamíny, minerály, enzýmy, bielkoviny a výživné látky potrebné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Vďaka jeho nutričnej hodnote pomáha užívanie zeleného jačmeňa získať výživné látky potrebné pre vaše telo. Antioxidačné vlastnosti jačmeňa pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným oxidáciou.
Aj keď v súčasnosti konzumujeme obrovské množstvá potravín, predsa nám chýba celá rada živín. Dôvod je jednoduchý – syntetické preparáty sú v porovnaní s prírodnými potravinami iba minimálne účinné. A práve vysokú účinnosť jednotlivých zložiek môžeme nájsť vo výživovom doplnku – zelenom nápoji MLADÝ JAČMEŇ. Je to extrémne jemný prášok z výhonkov mladého jačmeňa určený k príprave sviežeho zeleného nápoja. Výhonky z mladého jačmeňa sú skutočným koncentrátom výživných látok, ktorých význam pre ľudský organizmus je nezastupiteľný.
V súčasnosti množstvo lekárov a odborníkov na zdravú výživu začína propagovať trend zelených potravín („green foods“). Hlavnou zásadou tohto trendu je konzumácia rastlinnej stravy v surovom stave. Dôležitou súčasťou „green foods“ je aj pitie tzv. zelených nápojov, ktoré majú na naše zdravie jedinečné účinky. Keďže s organicky pestovaným ovocím či zeleninou sa prakticky nestretávame, význam „zelenej stravy“ pre náš organizmus je mimoriadny. Zelené potraviny majú význam pre ľudský organizmus nielen z hľadiska preventívneho, ale aj ako samotná súčasť liečby. Zelené potraviny nám dáva sama príroda. Predstavujú „zelenú cestu“ za zdravím.
Zelený jačmeň obsahuje:
10x viac vápnika ako mlieko
25x viac draslíka ako banány
16x viac vitamínu B1 ako paradajky
45x viac vitamínu B2 ako hlávkový šalát
6x viac magnézia a 20x viac vitamínu E ako biela múka
5x viac železa a 8 krát viac kyseliny listovej ako špenát
obsahuje zinok – iné potraviny ho neobsahujú
Užívanie mladého jačmeňa je vhodné pri týchto problémoch:
zlepšenie krvného obrazu – mladý jačmeň obsahuje množstvo látok nevyhnutných k tvorbe červených krviniek (železo, draslík, kyselina listová …), pričom sú tieto látky vo forme pre organizmus veľmi ľahko prijateľnej
kožné problémy (akné, ekzémy, psoriáza) – pôsobenie mladého jačmeňa na omladenie pokožky prostredníctvom vplyvu na vnútorné orgány je klinicky preukázané
tlmí zrážanie krvných doštičiek – tromby (krvné zrazeniny) sú príčinou vzniku infarktu myokardu a srdcovocievnych ochorení
spomalenie bunkového starnutia – SOD (superoxid dismutáza) ničí kyslíkové radikály; predpokladá sa, že SOD súvisí s dlhovekosťou
znižovanie hmotnosti – účinné látky mladého jačmeňa posilňujú funkciu štítnej žľazy, ktorej hormóny podnecujú spaľovanie tukov. Taktiež samotný mladý jačmeň obsahuje enzýmy schopné spaľovať tuky
problémy s trávením – chlorofyl sa používa pri pri liečbe vredových ochorení žalúdka a čriev , draslík a vláknina podporujú pohyb tráviace sústavy a vyprázdňovanie
pálenie záhy – mladý jačmeň má výrazne zásaditú povahou, čím obnovuje acido-alkalickú rovnováhu pri prekyslení organizmu
protirakovinové účinky – enzým SOD a chlorofyl vykazujú účinné protirakovinové pôsobenie
páchnuci dych a hemoroidy
prevencia proti ukladaniu cholesterolu
problémy so srdcom, krvným obehom a cievami
odstraňuje bolesti hlavy, poruchy spánku, chronickú únavu a depresie
kĺbové ochorenia
cukrovka – vďaka svojej zásaditej povahe upravuje mladý jačmen priechod cukrov cez črevné steny, čím sa postupne normalizuje hladina cukru v krvi
vonkajšie a vnútorné zápaly – využíva sa vysoký obsah chlorofylu
INFO: Novozélandský mladý zelený jačmeň vďaka prostrediu a podnebiu odkiaľ pochádza je oveľa zelenší (má najviac chlorofylu oproti ostatným druhom zeleného jačmeňa), chutnejší a lepšie rozpustný vo vode.
Pokiaľ máte záujem o kúpu zeleného jačmeňa, určite neprehliadnite ponuku GreenBody Shopu . Novozélandsky zelený jačmeň v BIO kvalite nájdete priamo na tomto linku. Keďže sme si aj my už viac krát zelený jačmeň od GreenBody zadovážili, jeho jedinečnú kvalitu a rozpustnosť môžeme len potvrdiť.
Vitariánstvo je vo svojej podstate kombinácia vegánstva a surovej stravy. Povolené sú tak len potraviny rastlinného pôvodu, ktoré neprešli tepelnou úpravou, resp. nebola pri ich úprave použitá teplota vyššia ako 48 °C.
Tento stravovací smer tak kombinuje morálne a etické zásady spojené s vierou (vegánsky prístup), s psudovedeckým a viacmenej šarlatánskym prístupom (raw hnutie). Vo výsledku tak neprináša z hľadiska výživy absolútne nič pozitívne a aj to málo, čo by sa pri spomínaných dvoch prístupoch našlo, dokonale eliminuje.
Čo môžu jesť vitariáni?
Vitariáni môžu konzumovať len rastlinnú stravu v surovej podobe. Znamená to teda predovšetkým listovú zeleninu (šaláty, kapusta, …), koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, …), cibuľovú zeleninu (cibuľa, cesnak, pór, …), či ostatné druhy ako paradajky, papriky, alebo uhorky. Tiež je dovolené ovocie a to ako “naše” (jablká, hrušky, slivky, marhuľe, broskyne, …), tak aj cudzokrajné (banány, citrusy, …) a zelené smoothies.
Dovolené sú aj rôzne semienka (ľanové, tekvicové, slnečnisové, konopné, …), rovnako ako aj orechy (mandľe, vlašské, para, píniové, …). Pozor si však treba dať napr. na kešu, ktoré väčšinou v továrni pre vylúpnutie využívajú vysoké teploty.
Čo nemôžu jesť vitariáni?
Vitariáni nemôžu nič živočísneho pôvodu – mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky, vajcia, med. Rovnako nemôžu jesť ani nič z rastlinných produktov, ak pri ich príprave bola použitá teplota vyššia ako 48 °C.
Výhody vitariánstva
ťažšie, ale predsa len udržateľná v spoločnosti (reštaurácie ponúkajú rôzne druhy tepelne neupravených rastlinných šalátov),
Zeler je dvojročná rastlina, v prvom roku vytvára koreň (buľvu) a bohatú ružicu listov, v druhom roku vyrastá do výšky a vytvára semená. Obidva kultivary, zeler listový (Zeler voňavý listový – Apium graveolens L. var.secalinum ALEF.) i stopkový (Zeler voňavý stopkový – Apium graveolens L.var. dulce (MILL.) PERS.) nevytvárajú buľvu, ale mohutnú ružicu listov, prípadne majú zhrubnutú listovú stopku. Dosahujú výšku až 60 cm. Všetky druhy zeleru pestujeme z priesad. Sejeme už vo februári, pretože semeno klíči pomerne pomaly. Rastlinkám pri presádzaní skracujeme korienky a von ich vysádzame v priebehu mája. Vyžadujú pôdu bohatú na živiny. Listy aj stopky zberáme až do príchodu prvých mrazov. Na rozdiel od buľvového zeleru listový má drobný koreň. Výhodou je, že rastliny aj s koreňovým balom môžeme uložiť do piesku a podľa potreby rýchliť v domácnosti za oknom v čase, keď nie je k dispozícii iná čerstvá zelenina. Pri presadení do skleníka alebo pareniska máme zelenú vňať na konzumáciu po celý rok.
Proti prekysleniu organizmu
Zo všetkých mrkvovitých druhov zeleniny najbohatší na vitamíny je zeler stopkový. Listy obsahujú asi 10 krát viac vitamínu C ako má zeler buľvový, prítomný je aj karotén, vitamíny skupiny B, PP a U, éterické oleje, množstvo minerálnych látok, pektín, cukry a iné účinné látky. Veľmi dôležitý je obsah vitamínu U, ktorý priaznivo vplýva na liečenie žalúdočných vredov. Éterické oleje zase priaznivo vplývajú na činnosť obličiek a vylučovanie tráviacich štiav. Pozoruhodný je obsah vápnika, železa a draslíka, čím sa zeler radí k vysoko zásadotvorným zeleninám s využitím pri prekyslení organizmu, dne a reumatických ochoreniach. Posledné výskumy dokazujú možnosť využitia zeleru pri úprave hormónového systému, liečení migrény, ekzémov, osteoporózy a nespavosti. Zeler a jeho šťava sú veľmi prospešné ako potravinový doplnok pre diabetikov. Pre tehotné ženy sa používanie vo väčšom množstve neodporúča, keďže silica obsahuje látky, ktoré by mohli predčasne vyvolať sťahy maternice.
Zdravé šťavy a zelené smoothie
Pri dne a niektorých formách reumatizmu dobre pôsobí konzumácia okolo 0,5 l zelerovej a mrkvovej šťavy v pomere 1:1, doplnené 0,5 l zeleným nápojom. Tento si môžeme pripraviť z akejkoľvek zelenej vňate (hrsť lístkov ďateliny, malá hrsť lístkov púpavy, veľká hrsť žihľavových lístkov, môžeme doplniť troškou lístkov alchemilky, myšieho chvostíka a pod.). Umyté vňate rozmixujeme v 0,5 l vody, necháme asi 1 hodinu vylúhovať a precedíme cez plátno. Po precedení doplníme ešte vodu do 1 litra. Tieto šťavy pomôžu vyplatiť z organizmu kyselinu močovú a pomáhajú udržať acidobázickú rovnováhu. Diabetikom pripomíname, že 100%-nú mrkvovú šťavu si treba započítať do počtu SJ v jedle. 250 g zodpovedá 1,5 SJ a môžeme predpokladať, že odpoveď na glykémii bude vyššia o cca 3 mmol/l“.
Surový je najúčinnejší
Vzhľadom na profylaktické a liečivé účinky by zeler listový nemal chýbať ani v jednej kuchyni. Najúčinnejšia je jeho konzumácia v surovom stave. Z posekanej vňate môžeme pripravovať rôzne šaláty alebo smoothies. Po usušení si svoju arómu zachováva kratší čas ako napríklad petržlenová vňať.
1 vetvička – Čerstva mäta (väčšia) alebo 2-3 menšie
OVOCNÁ ZLOŽKA/SEMENÁ
1 ks – Banán
2 ks – Kiwi
1-2 PL – Citronová šťava
1 ks – Pomaranč
TEKUTINY
120 ml čistej vody (najlepšie prefiltrovanej)
POSTUP
Baby špenát, mätové lístky a vodu rozmixujeme.
Pridáme očistený banán, kiwi, pomaranč, citrónovú šťavu podľa chuti a opäť poriadne mixujeme.
Podľa chuti dolejeme vodu, podľa toho, akú konzistenciu smoothie preferujete.
Na zdravie 😉
NÁŠ TIP: Toto zelené smoothie je vhodné na raňajky, výborne naštartuje organizmus do nového dňa.
*ZoVN – Záleží od Veľkosti Nádoby. Recept je vždy navrhnutý na veľkú porciu t.z. 2L nádoba, do nádob pre menšie mixéry (600ML alebo 700ML) použite polovičné pomery ingrediencií pre zachovanie chuti.